Lichaamsbewust

Je lichaam vertelt een verhaal
Jij bent meer dan alleen een denkend hoofd. Je hebt een lichaam waarin ontzettend veel gebeurd en dat lichaam heeft je iets te vertellen; het geeft namelijk haarfijn weer hoe het in jou is. Zo spannen je spieren zich aan als je in een spannende situatie terecht komt en wie kent niet de blije kriebel in de buik als je iets leuks meemaakt? Emoties zijn voelbaar in je lichaam, tenminste als jij ze wilt of kan voelen. Soms zijn ze te pijnlijk of te lastig en dan kan je de neiging hebben ze weg te duwen of weg te redeneren, dat is heel menselijk en logisch. Maar doe je dat teveel dan raak je het contact met je lichaam kwijt en herken je de krachtige signalen van je lichaam niet meer. Deze zetten zich dan, geheel onbewust, vast in je lichaam. Je pakt een pijnstiller als je pijn hebt en bij een moeilijke situatie zet je je nog eens extra schrap en je zet je schouders eronder. Je gaat doorrrrrrrrrrrrr ….. totdat je klachten krijgt. In mijn begeleiding neem ik het vergroten van je lichaamsbewustzijn mee zodat jij het verhaal van je lichaam kan horen. Dit is een krachtige ingang tot inzicht en verandering.

Als je bij mij in de praktijk komt voor counseling, dan kom je omdat er op dat moment iets in je leven is waar je last van hebt. Je wilt hier inzicht in of je wilt iets veranderen maar je weet niet hoe. Je wilt een klankbord zodat je tot je eigen antwoorden kan komen. In de counseling combineer ik inzichtgevende gesprekken met lichaamsgerichte aandacht. Dat betekent dat we naast gesprekken oefeningen doen waarbij we ons richten op het vergroten van je lichaamsbewustzijn zodat jij het verhaal van je lichaam kan horen. Dit is een ervaringsgerichte en krachtige ingang tot inzicht en verandering. Als jij dat wilt, gaan we hiervoor samen de vloer op.

Het lichaam-in-beweging
Het woord emotie komt uit het Latijn, van het woord ‘emovere’. ‘Movere’ betekent bewegen en ‘emovere’ betekent bewegen naar buiten. Een emotie is dus een beweging naar buiten toe. Beweging brengt je dicht bij je gevoel en je emotie, hierdoor voel je letterlijk waar het in jou stroomt of blokkeert en of je emotie dus naar buiten toe mag bewegen of niet. Tenminste, als je het met aandacht en bewustzijn doet en als een professional je ondersteunt bij het reflecteren hierop. Het werken met het ‘lichaam-in-beweging’ is een ervaringsgerichte werkwijze waarmee je heel snel tot inzichten komt.  Dat komt door de afwisseling van gesprek en beweging. We vertalen de fysieke beweging naar jouw binnenwereld en andersom.  Ben je nieuwsgierig bent naar wat jouw lichaam-in-beweging voor informatie biedt, dan maken we een afspraak voor op de vloer.