Supervisie en intervisie

Als professioneel coach of counselor is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Zowel op het gebied van vaardigheden, maar vooral ook op persoonlijk vlak. Stilstaan bij je eigen denken, voelen en handelen helpt je om je bewust te zijn van je eigen patronen, drijfveren en valkuilen. Ook daar waar dat mogelijk van invloed is op je professioneel functioneren.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen supervisie en intervisie?

Intervisie

Intervisie doe je, in tegenstelling tot supervisie, met een groep collega’s. Je brengt casuïstiek in en de vragen van je collega’s leiden tot bewustwording en inzichten. Deze wijze van uitwisselen is uiterst behulpzaam bij het ontdekken van je eigen blinde vlekken en projecties. Intervisiebijeenkomsten kennen echter ook hun valkuilen. Hoe voorkom je dat je bijeenkomst bij een gezellige ‘koffie-bijklets’- ontmoeting blijft? Of dat je elkaars therapeut bent?

Als intervisiebegeleider kan ik jullie ondersteunen structuur in de bijeenkomst aan te brengen en jullie op weg te helpen bij het volgen van een intervisiemethode. Zelf ben ik erg enthousiast over de Socratische Methode.

 

Supervisie

Supervisie is meestal een individueel traject waarbij methodisch wordt ingegaan op jouw persoonlijke leervragen ten aanzien van jouw werk. Het is een vorm van reflecteren op je eigen werkervaringen en de wijze hoe jij hier als professional mee  omgaat. De supervisor dient als een spiegel en ondersteunt je bij het reflecteren op jouw denken, voelen, willen en handelen. Hoewel supervisie meestal een individueel traject is, kan het ook plaatsvinden in kleine groepen. Na elke supervisie maak je een reflectieverslag.